Imię i nazwisko: Miłosz Karbownik

Kilka słów o mnie:

Moja mama twierdzi, że aktorem chciałem zostać już od małego bąbla.
Nie sądzę, by była to prawda, ponieważ dobrze pamiętam, że wtedy chciałem zostać piłkarzem lub strażakiem.
Tak naprawdę „świadomą” decyzję podjąłem w wieku 16 lat.
Od tamtej pory teatr jest dla mnie niekończącą się przygodą.

W szkole aktorskiej bardzo ważna była dla mnie praca z Janem Maciejowskim nad jedną ze sztuk Różewicza. Pan Jan uzbroił mnie w siłę i wiarę we własne możliwości. To spotkanie bez wątpienia mogę zaliczyć do jednych z najważniejszych w moim życiu.

W wolnych chwilach jeżdżę na deskorolce – moim zdaniem całkiem nieźle 😉
Kiedy chcę odpocząć, jadę w góry.

Marzę o przelocie samolotem, ponieważ nigdy tego nie próbowałem. Nie musiałaby być to długa podróż, wystarczyłby lot do  Wrocławia lub Radomia.
Jeśli chodzi o plany bardziej dalekosiężne, wiążą się one z własnym domem w górach lub gdzieś w lesie. Świetny byłby też dom na wyspie albo w Ameryce Południowej.
Najlepiej byłoby to wszystko jakoś z sobą połączyć!

Zawodowo natomiast, marzy mi się praca z Martinem Scorsese 😉
A w „teatralnym świecie”, co może się wydać dość banalne, chciałabym spotkać się we wspólnej pracy z Krystianem Lupą. Jego Wycinka wywarła na mnie ogromne wrażenie i w mojej opinii tworzy on niebywale głębokie światy. Obserwując pracę tego reżysera, odnoszę wrażenie, że posiada on klucz, który jeśli nie otwiera, to przynajmniej skutecznie porusza ludzką duszę. Bo człowiek duszę posiada, kropka.

Gdybym miał się scharakteryzować w trzech słowach – bywam różny – czasem słońce, czasem deszcz…


Data i miejsce urodzenia: 22 stycznia 1992r. Zielona Góra

Wykształcenie:

Magister sztuki PWSFTviT w Łodzi

Ważniejsze role:

- Escalus, „Miarka za Miarkę" (reż. Paweł Szkotak, 2016)

Filmografia:

- "Las 4 rano" (2016) - "Bułgar"
- "Be Friend.ed" (2015)
- "Dogrywki nie będzie" (2015)
- "Home" (2015) - gość przy stole
- "Joie de vivre" (2015)
- "Ojciec Mateusz" (2015) - Adrian
- "Siłownia" (2015)
- "Śpiewający obrusik" (2015)
- "Absinthe" (2014)
- "Dni z moim tatą" (2014)
- "Bilet na księżyc" (2013) - kieszonkowiec
- "Marzenie Nataszy" (2012)

fot. Studio Malin

Obecnie występuję w:

Beze mnie

Pogorzelisko